Badania na obecność larw włośni od świń ubitych na użytek własny, odstrzelonych dzików w celu produkcji mięsa na użytek własny lub przeznaczonego do sprzedaży bezpośredniej, wykonywane są w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej we Wrocławiu, ul. Januszowicka 48, 53-135 Wrocław.
Badania wykonywane będą we wtorki i piątki, dlatego próby do badań należy dostarczyć do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Oławie:
– w poniedziałek do godziny 11.00
– w czwartek do godziny 11.00
Wymagania dotyczące dostarczanych prób:
– próba nie mniejsza niż 100g pochodząca z miejsc predylekcyjnych ( świnia: filary przepony, mięśnie żuchwowe; dzik: filary przepony, mięśnie przedramienia, mięśnie języka)
– dostarczaną próbę należy schłodzić aby zapobiec rozkładowi gnilnemu
– próby dostarczyć w czystym, oznakowanym opakowaniu ( pojemniki plastikowe)
– do każdej próby należy dołączyć uzupełnioną czytelnie drukowanymi literami i podpisaną cześć pierwszą zlecenia badania urzędowego mięsa na obecność włośni ( jeżeli odstrzelony dzik oznakowany jest znacznikiem IW należy wpisać numer znacznika w pozycję NR IW w zleceniu badania)
POBIERZ DRUK ZLECENIA (druk interaktywny)
Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania na obecność włośni stwierdzi się, że badane mięso zwierząt jest zdatne do spożycia przez ludzi (wolne od larw włośnia), wystawione zostanie zaświadczenie o przeprowadzeniu badania.
Jeżeli w badanej próbce zostanie stwierdzona obecność larw włośni Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oławie nakaże konfiskatę i zniszczenie całej tuszy w drodze decyzji administracyjnej o rygorze natychmiastowej wykonalności.
Od decyzji w sprawie oceny mięsa nie przysługuje odwołanie, decyzja jest ostateczna.
Informacja o wyniku badania przekazywana będzie (osobiście, telefonicznie, drogą elektroniczną na wskazany adres email) w godzinach pracy urzędu. Zaświadczenie z przeprowadzonego badania przekazywane będzie w formie wskazanej w zleceniu badania.
Zgodnie z komunikatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oławie nie pobiera opłaty za przeprowadzenie badania mięsa na użytek własny (świnie, dziki), pochodzącego z uboju, jak i z poddanych odstrzałowi zwierząt łownych, a także w przypadku mięsa będącego przedmiotem sprzedaży bezpośredniej (dziki).